Programlama ve Veri Tabanı Hakkında Bilgi

PHP, MySQL, HTML, CSS, SEO vb. ile ilgili genel konular.

Programlama ve Veri Tabanı Hakkında Bilgi

İleti asdf29 13.06.2006, 10:09

ben "Programlama ve Veri Tabanı" hakkında bilgi almak istiyordum :?

bazı programlama dilleri var "C,C++,Java,Visual Basic,Delphi.." bunlar ismini duyduğum bazı program dilleri.. bunlardan hangisi ne işe yarar, nerde kullanılır, bunları öğrenebilirmiyim,hangisi en kolaydır, bunları nerden öğrenebilirim böyle internetten dökümanlara bakarak mı yoksa kursu filan veriliyor onlara mı gitmem gerek ya da üniversitede bilgisayar bölümüne mi gitmek gerek :?

birde bu "veri tabanı" var..

bunlar hakkında bana kısaca anlayacağım bilgiler verebilecek olan var mı :$ :cry:

şimdiden çok teşekkürler :$ :cry:
Kullanıcı avatarı
asdf29
Üye
Üye
 
İleti: 206
Kayıt: 24.03.2006, 15:05

İleti Napster 13.06.2006, 10:11

Ben biraz ASP üzerinden çalıştım.Daha sonrada PHP'ye geçtim.PHP'yi daha çok sevdim bu yüzden PHP'yi öneririm.Diğer programlama dilleri hakkındada bilgim yok.Ne söylesem yalan olur.
Napster
Kullanıcı avatarı
Napster
Üye
Üye
 
İleti: 537
Kayıt: 15.11.2005, 18:55
Konum: İstanbul

İleti

ALEXIS
13.06.2006, 11:09

program dilleri ile web pragram dillerini karıştırmayalım
Kullanıcı avatarı
ALEXIS
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
İleti: 2563
Kayıt: 30.06.2005, 09:08

İleti Napster 13.06.2006, 11:10

Sonuçta o da programlama dili
Napster
Kullanıcı avatarı
Napster
Üye
Üye
 
İleti: 537
Kayıt: 15.11.2005, 18:55
Konum: İstanbul

İleti CeRBeR 13.06.2006, 11:14

gel msn çekirge seni azıcık yetiştireyim

bilin bakalım ben bu yaz neredeydim elbette olimpiyatlarda neden bizim google da çalışan bi programcımız olmasın diye düşünüp çok üzüldüm :( :lol:
Kullanıcı avatarı
CeRBeR
Üye
Üye
 
İleti: 232
Kayıt: 05.10.2005, 20:37

İleti Napster 13.06.2006, 15:15

CeRBeR yazdı:gel msn çekirge seni azıcık yetiştireyim

bilin bakalım ben bu yaz neredeydim elbette olimpiyatlarda neden bizim google da çalışan bi programcımız olmasın diye düşünüp çok üzüldüm :( :lol:


Sen çalış bakalım o zaman :)
Napster
Kullanıcı avatarı
Napster
Üye
Üye
 
İleti: 537
Kayıt: 15.11.2005, 18:55
Konum: İstanbul

İleti radalin 13.06.2006, 15:52

Evet Alexis in dediği gibi web programlama dilleri ve diğer programlama dilleri arasında dağlar kadar fark var. Her iki taraflada uğraşan biri olarak bunu kesin olarak söyleyebilirim.

Java tam olarak OOP olarak çıkartılmış bir dildir ve her şey class lara bağlıdır. En önemli özelliği Platform bağımsız olmasıdır. Yani java da yazdığın kod hem windows ta hem linux ta hem unix te çalışır. Elbette Java run time ın kurulmuş olması lazım. Java'nın bu en güzel özelliği JVM (Java Virtual Machine) sayesinde olur. Java runtime makinenize bir program kurar. Bu program java kodu ile bilgisyar arasında bir tercüman görevi görür. Ama bi anlamda Platform bağımsızkın, JVM ye bağımlıdır. İşin ilginç yanı, Java öğrendikten sonra (ki bu documentasyonu kullanmayı öğrenmek ve gerçekten OOP gibi çalışabilmek demek (yani bir anlamda java lbrary sindeki class ları copy paste etmeyi öğrenmek demek)) aynı zamanda web programlama da yapabilirsin. JSP ilerilerde çok iyiye gidecek bir dil. Ve tabii Java'nın bu kadar ileriye gelmesinin en büyük sebebi: Beleş! IDE'lerinden, lisanslarına kadar her şeyi ücretsiz! Ama buna rağmen çok çokta iyi bir dil.

Visual Basic'e daha doğrusu VB ye değil .NET tarafına gelirsek Java'dan çok farklı değil. VB 8 ya da C# ya da J# (Yok yok Java değil o...) ya da Visual C++ aynı onlarda Java gibi .NET Framework bağımlılar. Yani onlarında bir tercümana ihtiyacı var. .NET Framework'un JVM den farkı, daha fazla dil desteklemesidir. Zaten .NET tek IDE bol bol dil anlayışına sahiptir. Delphi den C#'a kadar aşağı yukarı 30 dili destekliyor. Kişisel fikrimi soracak olursan sakın VB ye başlama (Zaten VB 6 dan hiç bahsetmiyorum onu gördüğün yerde kaç!). VB 8 de çalışmış biri olarak C# çok daha güzel bir dil ve .NET tarafını düşünüyorsan gelecek C#. Hani tek IDE bir çok dil demiştim ya. Aynı zaman C# ile ASP.NET 2.0 kodları da geliştirebilirsin. Hatta yazdığın kodlar ikiye ayrılıyor, biri dll ler biri de html ler. HTML lerin içinde hiç lojik komutlar olmadığından birlikte çalıştığın web designer ını gayet mutlu ediyorsun (sen designer değil web programmer sın, ne kadar Türkiye'de ikisde aynı insanmış gibi düşünülsede değil...)(Evet, evet smarty,Flexy, falan filan...)

Delphi hiç uğraşmadığım dillerden bir tanesi. Sebebine gelincede artık Delphi'nin herhangi bir geleceği olduğunu düşünmüyorum. Çünkü gelecek artık Framework savaşlarına doğru gidiyor. (Tabii hala desktop programlama kalırsa, esas gelecek web programlama, AJAX,ASP.NET,PHP,JSP,...) Borland'ın da Delphi için hala bu tarz bir framework oluşturma çabası yok. Varsada ben duymadım. Olsada piyasada ne kadar tutunabilir, bilmiyorum.

C/C++ muhtemelen, şu anda dünya üzerinde en çok kullanılana programlama dilidir. Eğer ciddi bir desktop aplikasyonu yapmak istiyorsan ya da Microsoft'ta çalışmak istiyorsan ve yazdığının hızlı çalışmasını istiyorsan kesinlike C/C++ öğrenmen gerekir. İkisi arasındaki fark ne? C tam olarak object oriented bir dil değildir. Class yerine structure lar vardır. Ama C++ OOP tur ve C'ye göre biraz daha kolaydır. Object Oriented Programming (Nesne Yönelimli Programlama) ne diye sorma, çünkü bu işin içine girmeden ne senin ne olduğunu tam olarak anlaman mümkün ne de benim sana anlatmam. Ama bana göre OOP tembelliktir başkalarının yazdığı classları kullanıp (copy paste) bir şey ortaya çıkarabilmektir. :) Eğer desktop programlama hala kalırsa, yani bir exe üstünden çalıştırdığımız programlar, hepsi muhtemelen C/C++ ile yazılmaya devam edecek. Bütün bilgisayar oyunları da genelde C/C++ ile yazılır. Doom saf C dir mesela...

Hangisini öğrenmek sana kalmış. Ne yapmak istediğine, nasıl ypamak istediğine göre tercihlerin değişir. Eğer desktop programlama istiyorsan yukarıdakilerden birini seçebilirsin. Eğer web programlama istiyorsan PHP ya da JSP ya da ASP.NET 2.0 ya da ColdFusion ya da Python kullanabilirsin. Mobil aplikasyonlar için Symbian öğrenebilir ya da gene Java ve ya C# öğrenebilirsin (hem .NET'in hemde hemde JVM nin güzelliği platform bağımsız olması demiştim değil mi? Tek bir dil bilerek hem web,hem desktop,hem de mobile programlama yapabilirsin!). Hangi dili seçeceğin sana kalmış. Ama aşağı yukarı hepsi aynı şeyleri yapıyorlar. Artık hangi dille yazdığının bir önemi yok. Nasıl yazdığın, yani algoritman önem kazanıyor.

Bunları nasıl öğrenebilirsin, kesinlikle çalışarak. Okula gitmek falan çokta gerekli değil. Doğru bir şekilde çalışırsan ve doğru bi şekilde öğrenirsen okula gerek yok. Öğrenirken en büyük sorunun dillerin nasıl yazıldığı değil, onu nasıl yazacağın. Yani algoritman! Ve iyi bir algoritma kurmak analtik düşünebilmekten geçer. Bunu da kimse sana veremez. Kendin öğrenebilirsin ancak. Okumayı, çalışmayı, çaba harcamayı, denemeyi, monitör başında o koymayı unuttuğun noktalı virgülü arıyarak geçen geceler geçirmeni gerektirir analitik düşünebilmek :)


Veritabanlarına gelelim. Hepsi SQL den çıkıyor. Yani hepsinin aşağı yukarı kullanım şekilleri ve syntax ı (yazım kuralları) aynı sayılır. Farklı çeşitleri var: Oracle, Mssql, Mysql, Posgresql ilk aklıma gelenler. Eğer bir desktop aplikasyonu yazacaksan, veritabanlarına ihtiyacın olmayabilir. Yani veritabanına yazmak yerine bir .doc dosyasına ya da yalnızca senin exe dosyanın açabileceği dosyalar yaratabilirsin. Ama dedim ya gelecek web! Bunun içinde desktopta yazdığın program veritabanına kayıt yapmalı ki, networkteki başka insanlarda (network u yalnızca şirketi içi olarak algılama, bir firmanın amerikadaki ve türkiyedeki şubesi olarak düşün.) senin girdiğin verilere ulaşabilsinler! Zaten web programcılığı yapacaksan, veritabanları öğrenmek zorundasın. Balık hafızalı HTTP teknolojisinden başka şekilde kurtulamazsın.

Veritabanları hakkında ne diyebilirim diye düşünüyorum ama sanırım makinene kurup onları denemek en iyisi (sakın hepsini bir kerede kurma, makinen bir daha açılmayabilir!). Veritabanı mimarisi de ayrı bir olay elbette. Doğru tabloları, doğru primary key ler ve indexler le kurmak, ilişkileri doğru kurmak (bir tablonun bir kolon başka bir tablonun bir kolonundan bilgi alırsa falan filan ilişkili olurlar) veritabanından veri okurken inanılmaz hızını artıracaktır. Bu da okuyup öğrenme dışında biraz tecrübe gerektiriyor.

BilgeAdam, Netron,İ-con gibi eğitim kurumlarına gitmek sana ne kazandırır orasını bilemem. Sana sadece syntax öğretmek dışında ne verirler orasını bilmiyorum. Tavsiye ediyor muyum? Etmiyorum. Eğer sadece dil ğrenmek için oraya gideceksen gitme. Kendi evinde kendini zorlayarak daha iyi öğrenirsin. Ama başka şeyler için (çevre yapmak vs.) o zaman bir diyeceğim yok sana kalmış.

Biraz uzun bir yazı oldu sanırım. Ama umarım istedikerine yeterli bir cevap verebilmişimdir.

Aklıma gelmişken söyleyeyim. Ne yazık ki programlama çevreleri PHP dilini hor görürler. Hatta programlama dili olarak bile kabul etmezler :) Ama bu değişecek yavaş yavaş sanırım OOP olması ile PHP gittikçe daha güzelleşiyor. Hele Pear! Java'nın çocukları derslerini iyi çalışmışlar diyebiliriz. :)
Roy Simkes
Yet Another Parkyeri Developer
Kullanıcı avatarı
radalin
Üye
Üye
 
İleti: 156
Kayıt: 06.10.2005, 22:04
Konum: İstanbul

İleti asdf29 13.06.2006, 18:41

radalin çok teşekkürler :) işme çok yaradılar ama aklıma takılan bir şey var OOP demişsin ben bunu ilk defa duyuyorum bunu biraz daha açarmısın :?
Kullanıcı avatarı
asdf29
Üye
Üye
 
İleti: 206
Kayıt: 24.03.2006, 15:05

İleti radalin 13.06.2006, 21:18

OOP -> Object Oriented Programming -> Nesne Yönelimli Programlama. C/C++ da değil ama eğer Java ya da .NET ile uğraşmaya başladığın zaman nasıl bir şey olduğunu daha iyi anlarsın.
OOP objelere dayanır. Senin objelerin vardır. Aynı gerçek hayattaki gibi. Ve her objenin bazı özellikleri vardır. Mesela bir kedi. Bir kedi objesi yaratmak istediğinde kedinin; boyu,kilosu,göz rengi, yaşı gibi özellikleri vardır. OOP da bu şekilde bir programlama anlayışı. Tabii ortada bir kedi yok ama mesela veritabanı objesi var. Veritabanı objesinin bir bağlantı satırı olur (server ismi kullanıcı ismi parolası vs.), bağlanma işlemi bağlantıyı koparma işlemi yada veritabanına bilgi gönderip veri tabanından bilgi alma özellikleri vardır.
İşte OOP bir yapıda bir veritabanı objen vardır. Normal bir programlama dilinde de bu az önceki işlemleri gerçekleştiren fonksyionlar vardır. OOP yapıda yapman gereken DBO xyz = new DBO(); yazmakken, normal bir yapıda bir dünya fonksyion çağırman gerekecektir.
İşte OOP tembelliktir dediğimde şunu kastediyordum, amcam kasmış gecesini gündüzüne katmış ve en optimize algoritmalar ve en hızlı yöntemlerle senin için bir veritabanı objesinin yapabileceği her şeyi içine alan bir veritabanı objesi yazmış. Sana da sadece DBO xyz = new DBO(); yazmak kalmış :)
Ama ben ne kadar anlatsamda boş. Kendin uğraşmadığın takdirde OOP un nasıl bir şey olduğunu kavramakta güçlük çekeceksin. Ki ben bile (yaklaşık 2 yıl oldu OOP ile uğraşmaya başlayalı ve 4 yıldır programlama ile uğraşıyorum.) OOP'un güzelliklerini yavaş yavaş sindirmeye başlıyorum.
Roy Simkes
Yet Another Parkyeri Developer
Kullanıcı avatarı
radalin
Üye
Üye
 
İleti: 156
Kayıt: 06.10.2005, 22:04
Konum: İstanbul

İleti yaso19 14.06.2006, 00:56

valla bende seneye okulda görücem bunları az kaldı az. şurada eylülde bu dersler başlıcak bizim.. internetten baktığım kadarıyla seneye; Visual Basic, C, Java, ve web tasarıma yatkınn bi kaç ders. FrontPage e dreamweaver a girecekmişiz galiba :S çoooookk zor geçicek ama bi kafayı takabilirsem; bu işi kaparım abe ;) napalım bize öğreten felan kimsecikler yok; bende okula gidiyorum. Ne güsel okula gidiyosun demeyin, 2 dönem toplamı yaklaşık 10 tane zayıfım var :D ama sınavları hiç takmıyorum, evde denemeler yapıyorum. Okuduğum okul zaten yüksekokul, doğal olarak yazılımcıların pek dikkatini çekemiyoruz. bu yüzden işi kendim kapıp, kendim yoluma dewam etmek istiyorum.. Hayalim öyle bi program yazmakki; tüm dünyaca kullanılan bi program olsun, bütün dünya "Türk'e bak helal olsun" desin ve itibarımız artsın :) zaten bu aralar her alanda sesimiz çıkmaya başladı yavaş yavaş. Batı'ya bi darbede benden gelsin istiyorum :D (Fazla mı uçtum ne) :lol: neyse hepinize kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
yaso19
Üye
Üye
 
İleti: 531
Kayıt: 05.02.2006, 01:01
Konum: İzmir

İleti radalin 14.06.2006, 11:59

Hayal kurmak güzel şey :)
Hayallerine yıkmak istemiyorum kesinlike ama ciddi bir proje kesinlikle bir takım çalışması gerektirir. Tek başına büyük bir projenin altından kalkman çok zor. Monitör başında geçen saatlerden sonra kafan genelde bulanıyor ve çok ama çok basit bir şeyi asla kaçırmayacağın bir şey senin saatlerini harcamana sebeb oluyor. Zamana yayarak yaptın diyelim. O zamanda kullandığın teknoloji eskiyor :)
Programcılık ciddi anlamda takım çalışması gerektirir. Özellikle size yol gösteren, tecrübeli birinin varlığı önemli. En azından tek başına değilde bir arkadaşın ile falan başla projeye, yoksa çok yorar seni ve bayağı bir strese girersin.
Roy Simkes
Yet Another Parkyeri Developer
Kullanıcı avatarı
radalin
Üye
Üye
 
İleti: 156
Kayıt: 06.10.2005, 22:04
Konum: İstanbul

İleti yaso19 14.06.2006, 13:39

radalin yazdı:Hayal kurmak güzel şey :)
Hayallerine yıkmak istemiyorum kesinlike ama ciddi bir proje kesinlikle bir takım çalışması gerektirir. Tek başına büyük bir projenin altından kalkman çok zor. Monitör başında geçen saatlerden sonra kafan genelde bulanıyor ve çok ama çok basit bir şeyi asla kaçırmayacağın bir şey senin saatlerini harcamana sebeb oluyor. Zamana yayarak yaptın diyelim. O zamanda kullandığın teknoloji eskiyor :)
Programcılık ciddi anlamda takım çalışması gerektirir. Özellikle size yol gösteren, tecrübeli birinin varlığı önemli. En azından tek başına değilde bir arkadaşın ile falan başla projeye, yoksa çok yorar seni ve bayağı bir strese girersin.

keşke dediğin bi arkadaşım olsa.. Ama maalesef yok. Benim arkadaşlar utanmasalar bana klavyede nasıl yazı yazacaz diye sorcaklar :) Zaten 1 günün belki yarısı, onlara bişeyler öğretmeye çalışmamla geçiyodur.. Ama bana yetişmeleri en az 1-2 sene sürer gibi gözüküyor. Çünkü daha HTML nedir bile bilmiyorlar (öylesine bi örnek). Ben bilgisayarı da kendim öğrendim kimse yardım etmeden.. Böyle de dewam edicem başka çarem yok. Ama bu yaz bi bilgisayar şirketine staj niyetine girmeyi başarabilirsem; belki o zmn dediğin takım olabilir, kim bilir :) İnşallah olur ama onu da pek sanmıyom.. Neyse bence bu dünyada en zevkli iş, bu programlarla uğraşmak. Herkesin zevkleri ayrıdır tabi. Kimi çok bilir,ama işine gelmes uygulamaz. Kimi de benim gibi fazla bilmez ama deli gibi merakı vardır :) Ama öğrenmek için pek fazla seçimim yok, sadece elimde bulunan Adsl aboneliğini kullanabiliyorum. Kurs olayından zaten hiç bahsetmeyelim. O kadar param olsa bilgisayarımı yenilerim :D neyse yine çok konuştuk galiba.. saygılar..
Kullanıcı avatarı
yaso19
Üye
Üye
 
İleti: 531
Kayıt: 05.02.2006, 01:01
Konum: İzmir

İleti radalin 14.06.2006, 13:59

kursları boşver. kursların sana programlama açısından vereceği tek şey syntax. Onun içinde google var!
Eğer çalışıp çabalarsan, istek gösterirsen bir şeyler olur merak etme. Araştırmak önemli kod yazmak için. Analitik düşünce önemli algoritma için. Onu da dediğim gibi kimse sana budur diyemez. Kendi kendine öğrenirsin.
Roy Simkes
Yet Another Parkyeri Developer
Kullanıcı avatarı
radalin
Üye
Üye
 
İleti: 156
Kayıt: 06.10.2005, 22:04
Konum: İstanbul

İleti yaso19 14.06.2006, 14:09

eywallah bende öyle gidiyom zaten. Hadi bakalım sonumuz hayırlı olsun :D
Kullanıcı avatarı
yaso19
Üye
Üye
 
İleti: 531
Kayıt: 05.02.2006, 01:01
Konum: İzmir

İleti MatrixNeo 14.06.2006, 16:01

radalin, çok teşekkürler. bende bişiler kaptım. bende hayaller peşinde koşuyorum ve benimde yaso19 gibi internete zor giren arkadaşlarım var. şuanda ne biliyorsam, tamamen deneme yanılma ile kendim öğrendim. hatta geçen yazdan önce cd den bişi bile kuramıyordum. ne olduysa o yaz oldu :D neyse. inşallah herkes hayalini gerçekleştirir :D herkese kolay gelsin.
ALEXIS: imza silindi
Kullanıcı avatarı
MatrixNeo
Üye
Üye
 
İleti: 654
Kayıt: 10.01.2006, 10:19
Konum: İstanbul

İleti yaso19 14.06.2006, 16:04

MatrixNeo yazdı:radalin, çok teşekkürler. bende bişiler kaptım. bende hayaller peşinde koşuyorum ve benimde yaso19 gibi internete zor giren arkadaşlarım var. şuanda ne biliyorsam, tamamen deneme yanılma ile kendim öğrendim. hatta geçen yazdan önce cd den bişi bile kuramıyordum. ne olduysa o yaz oldu :D neyse. inşallah herkes hayalini gerçekleştirir :D herkese kolay gelsin.


valla billa aynı matrix :D bende geçen sene daha oyun kurmayı bile bilmiyodum, tamamen deneme yanılma yöntemiyle bu duruma geldim :D valla hayaller pek yerini bulmaz bende, ama inşallah bu sefer tutar ne diyim. Hepinize kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
yaso19
Üye
Üye
 
İleti: 531
Kayıt: 05.02.2006, 01:01
Konum: İzmir

İleti radalin 14.06.2006, 16:18

Kasın arkadaşlar çalışın öğrenin!
Ben kod yazmaktan kelleşecem. Bari sizde kelleşinde toplulukta göze batmayayım :)
Roy Simkes
Yet Another Parkyeri Developer
Kullanıcı avatarı
radalin
Üye
Üye
 
İleti: 156
Kayıt: 06.10.2005, 22:04
Konum: İstanbul

İleti yaso19 14.06.2006, 16:23

valla benimde gözlerim hep kıpkırmızı :) hele son 6 aydır doğru düzgün uyuduğumu hatırlamıyom :) bu iş böyle çok sıkıntılı ama sonrası çok güsel ya. En önemlisi de bu işi yaparken acaip zevk alıyorum.. Şuan için hayatımdan memnun sayılırım. Neyse muhabbete döndürmeyelim. Kilitlenmesin konu :) İnşallah hepimiz birgün profesyonelleşiriz.. hadi bye..
Kullanıcı avatarı
yaso19
Üye
Üye
 
İleti: 531
Kayıt: 05.02.2006, 01:01
Konum: İzmir

İleti radalin 14.06.2006, 16:32

Profesyonelleşmeye çok imkansız bir şeymiş gözü ile bakmayın. Şu zamanlarda çalışan kitleye baktığınız zaman çok az olmayan bir kesiminin hala üniversitede okumakta olduğunu görürsünüz. Türkiye'de Bilişim sektöründe bilen insan açığı var. Bilen insanlarında daha doğrusu bu işi yapan adamlarında hızla gelişen teknolojiye ayak uydurma şansları pek olmuyor. Bu da gençlerin önünü açıyor. Sürekli kendinizi geliştirir, yeni teknolojilere sırtınızı çevirmezseniz sadece profesyonel olmak değil, çok iyi bir yere gelebilmek zor değil.
Ama işte şunun bir daha önemini çizmek istiyorum. Kullandığını programlama dilinin yada veritabanının programınız açısından çok fazla getirisi ya da götürüsü yok. Aslolan alogritma ve yazılım mimarisidir. Bunlarda tecrübe ve birazda yetenek isterler. Bir şeyi gördüğünüz zaman, o şeyi yapabilmenin 10 farklı yolu aklınıza geldiğinde ve siz hangisinin daha hızlı çalışacağını tartmaya başladığınızda bilin ki iyi bir yerlere gelmişsiniz demektir :)
Roy Simkes
Yet Another Parkyeri Developer
Kullanıcı avatarı
radalin
Üye
Üye
 
İleti: 156
Kayıt: 06.10.2005, 22:04
Konum: İstanbul

İleti MatrixNeo 14.06.2006, 16:46

demekki daha gelememişim :)
ALEXIS: imza silindi
Kullanıcı avatarı
MatrixNeo
Üye
Üye
 
İleti: 654
Kayıt: 10.01.2006, 10:19
Konum: İstanbul

Sonraki

Internet Teknolojileri



Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

cron